Zevenblad bestrijden

Zevenblad bestrijden

Dit artikel gaat over de bestrijding van zevenblad, omdat deze plant doorgaans ongewenst in een bloementuin opduikt en we er vanaf willen.

Wat is een onkruid?

Een plant is onkruid als die ongewenst is. Onkruid groeit in je tuin zonder dat je dat er plant. Vaak kom je moeilijk van onkruid af en woekert dat, zodat de groei van andere planten in het gedrang komt. Een onkruid kan een gezondheidsrisico voor het leven van mens en dier zijn. Een plant hoeft niet alle genoemde kenmerken te hebben om onkruid te worden genoemd. Onkruid is een subjectieve aanduiding. In principe kan onder bepaalde omstandigheden een plant als onkruid worden gezien en onder een andere omstandigheden niet.

Wat is zevenblad?

Zevenblad wordt normaliter voor een bloementuin als onkruid gezien. In de voorgaande paragraaf hebben we aangegeven wat we daarmee bedoelen. Zevenblad is echter niet schadelijk voor ons en ook niet voor dieren. Het is zelfs eetbaar. De bladeren kan je op dezelfde manier bereiden als spinazie. Gedroogd zevenblad smaakt naar peterselie. De plant bevat kalium, caroteen, calcium, vitamine C en kiezelzuur. Dat is niet zo verbazingwekkend als je weet dat de plant tot dezelfde familie behoort als de selder, wortel en peterselie. De formele naam van de zevenblad is Aegopodium podagraria. De plant groeit in de schaduw en in bemeste of vochtige grond in tuinen, bij heggen, in akkerranden en in wegbermen. Andere namen van de plant zijn tuinmansverdriet, hanenkam en heers. Het zevenblad heeft holle stengels, die gegroefd zijn. De plant bereikt een hoogte van tussen de 60 en 90 cm. Onder de grond vormt de plant kruipende uitlopers. De verwijdering van het zevenblad is lastig, omdat de wortelstok gemakkelijk breekt en het dan moeilijk wordt om die te elimineren. De wortels gaan wel tot veertig cm diep. De naam zevenblad komt van het feit dat het bladeren heeft die zich zeventallig aan de onderkant van de stengel bevinden. Het heeft op andere posities ook bladeren. Het wordt als huismiddel gebruikt bij reuma en jicht. De naam flerecijnkruid verwijst daarnaar.

Verwijdering van zevenkruid

We bespreken hier vier manieren om van zevenkruid in je bloementuin af te komen.

De plant met wortel en al verwijderen

Een arbeidsintensieve manier is met een riek of schep de plant geheel uit de grond te halen. Het woord geheel is essentieel, want als een deel van de wortel blijft zitten, dan groeit de plant gewoon weer terug. Deze manier is alleen mogelijk als je ruimte hebt om de plant uit te scheppen en je wilt andere planten niet beschadigen.

De bladeren verwijderen

Een methode waarvoor je het nodige geduld nodig hebt, is de handmatige verwijdering van de bladeren van de plant. Hierdoor zal die plant niet onmiddellijk verdwijnen, maar op de lange duur wel. Door de bladeren blijven verwijderen, put je de plant uit en die sterft uiteindelijk. Je moet het verwijderen wel volhouden. De zevenkruid is een sterke plant en moet niet de kans krijgen om te herstellen.

Met zwarte plastic afdekken

Het zevenblad afdekken met zwart plastic, waar geen zonlicht doorheen komt. Dat plastic gebruik je op plekken waar de planten voorkomen. Op termijn, ook weer met het nodige geduld, zullen die planten het niet overleven. Eventueel kan je het plastic bedekken met bijvoorbeeld aarde.

Verdringen

Zevenblad is een sterke plant. Als je planten gebruikt die sterker zijn dan zevenblad, dan kan laatstgenoemde worden verdrongen. Een voorbeeld van een sterkere plant is de Geranium macrorrhizum of ooievaarsbek

Leave a Reply

Your email address will not be published.