Oven schoonmaken

Oven schoonmaken

Door uw oven regelmatig schoon te maken en te onderhouden – in plaats van hem bij elk gebruik te laten aanbranden – bespaart u zich heel wat tijd en moeite. Maar zelfs als u de taak al een tijdje uitstelt, zullen deze tips het schoonmaken van uw oven makkelijker maken.

Wanneer moet je een oven schoonmaken?

Maak uw oven na elk gebruik even schoon als hij nog redelijk warm is, om te voorkomen dat er voedsel aanbrandt. Regelmatig schoonmaken vermindert ook de noodzaak om agressieve, bijtende oplossingen te gebruiken. Op zijn minst zou uw oven elke maand een grondige schoonmaakbeurt moeten krijgen (of vaker, afhankelijk van hoe vaak u hem gebruikt).

Wat heb je nodig om een oven schoon te maken?

Voor algemene reiniging:
-Witte azijn
-Bicarbonaat (zuiveringszout)
-Zachte doek
-Microvezeldoek
-Afwasmiddel

Voor de rekken:
-Waspoeder
-Oude afwasborstel
-Schuursponsje of een oude tandenborstel/afwasborstel

Voor de glazen deur:
-Heet water en een microvezeldoek
-Glasreiniger
-Glasschraper (als uw oven hier tegen kan)

Uw oven op een natuurlijke manier schoonmaken:

U kunt de binnenkant van uw oven schoonmaken met bicarbonaat (zuiveringszout) en azijn. Het zuiveringszout verwijdert vlekken, terwijl de azijn het vet aanpakt. U moet de ruimte goed ventileren en bij voorkeur een masker dragen.

1. Maak een pasta van enkele opgehoopte eetlepels bicarbonaat en een beetje water. U kunt dit met een doek over de binnenkant van de oven verdelen en daarbij de verwarmingselementen uit de buurt houden. Voeg indien nodig meer bicarbpasta toe.
2. Spuit na een paar uur (of zelfs ‘s nachts) witte azijn op het bicarbresidu om het te laten schuimen.
3. Veeg de oven schoon met een vochtige microvezeldoek of spons en zorg ervoor dat u alle resten uit kieren en spleten verwijdert.

Als uw oven eenmaal schoon is, kunt u hem na elk gebruik regelmatig opnieuw reinigen:
1. Plaats, terwijl de oven nog warm is, een kom stomend heet water op een van de rekken en sluit de deur gedurende een paar minuten.
2. Gebruik een microvezeldoek of spons om al het vet weg te vegen.

Uw oven heeft misschien een stoomreinigingsfunctie om het vet en vuil zachter te maken, wat een soortgelijk proces is. Het verwijderen van hardnekkige vetvlekken kan zelfs na de stoomreinigingscyclus moeilijk zijn en vereist mogelijk nog een ovenreinigingsproduct of -mengsel voor een grondige reiniging.

Moet u een ovenreiniger gebruiken?

Gebruik ovenreinigers alleen als laatste redmiddel, want ze kunnen gevaarlijk zijn – als u ze op uw huid of in uw ogen krijgt, kan dat ernstige irritatie, diepe brandwonden of zelfs blindheid veroorzaken. Ze moeten met zorg worden behandeld. Als u een ovenreiniger moet gebruiken, volg dan onze tips.

-Houd de ruimte goed geventileerd zodat u of uw gezin en/of huisdieren geen dampen inademen.
-Als de instructies zeggen dat u een veiligheidsbril of een gezichtsmasker moet dragen, doe het dan (en als dat niet zo is, doe het dan toch!)
-Draag een shirt met lange mouwen en handschoenen om te voorkomen dat uw huid in contact komt met het reinigingsmiddel.
-Als u een spray gebruikt, laat het dak dan tot het laatst. Als u eerst het dak spuit, is de kans groot dat het op uw armen druppelt wanneer u andere gebieden aanpakt.
-Overdrijf niet met de hoeveelheid reiniger die u gebruikt en geef het de tijd om in te werken.

Hoe maak ik een ovendeur schoon?

Moderne ovens hebben meestal een koel aanvoelende ruit aan de buitenkant en een binnenruit . Het kan nodig zijn de deur en vervolgens de ruiten te verwijderen, als er vet en vuil tussen de ruiten terecht is gekomen.

Moderne ovendeuren hebben meestal twee hendels waarmee de deur stevig aan het scharnier is bevestigd, die moeten worden ontgrendeld.

Bij het schoonmaken zelf let u best op volgende zaken. Gebruik het spleetmondstuk van uw stofzuiger om losse kruimels rond de deur weg te halen. Om de ovenruit schoon te maken, kunt u heet water en afwasmiddel gebruiken en de oven vervolgens afnemen met een microvezeldoekje, of een glasreiniger. Aangebakken vet kan een glasschraper vereisen, maar raadpleeg de handleiding, want sommige fabrikanten raden dit af als er een coating op het glas zit.

Hoe ovenrekken schoonmaken

Het schoonmaken van de ovenrekken is voor de meesten een noodzaak. Zelfs als u een zelfreinigende oven hebt, moet u de rekken meestal nog verwijderen omdat ze niet tegen de intense hitte kunnen. Laat de rekken en lopers in een grote gootsteen maximaal een uur weken in warm water met waspoeder dat over de oppervlakken is gestrooid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.