Grondbeginselen van plasma snijden

Staal plasma snijden

Plasma snijden is een proces waarbij gebruik wordt gemaakt van een straal geïoniseerd gas met hoge snelheid dat door een vernauwing opening wordt gestuurd. Het met hoge snelheid geïoniseerde gas, dat plasma is, geleidt de elektriciteit van de plasmatoorts naar het werkstuk.

Het plasma verhit het werkstuk, waardoor het materiaal smelt. De hoge snelheid waarmee het geïoniseerde gas stroomt, blaast het gesmolten metaal mechanisch weg, waardoor het materiaal wordt gebroken.

Hoe werkt plasma snijden?
Plasmasnijden kan worden toegepast op alle soorten geleidend metaal, zacht staal, aluminium en staal zijn enkele voorbeelden. Met zacht staal zal men sneller dikkere sneden krijgen dan met legeringen.

Hoewel voor plasmasnijden verschillende gassen kunnen worden gebruikt, gebruiken de meeste mensen tegenwoordig perslucht als hun plasmagas. In de meeste winkels is perslucht gemakkelijk verkrijgbaar en daarom heeft plasma geen brandstof gas en samengeperste zuurstof nodig om te werken.

Waar kan ik plasma snijden voor gebruiken?
Plasmasnijden is ideaal voor staal en niet-metalen materialen met een dikte van minder dan 1 inch. Zuurstof snijden vereist dat de operator de snijsnelheid zorgvuldig controleert om het oxidatieproces in stand te houden. Plasma is in dit opzicht meer vergevingsgezind.

Plasmasnijden blinkt uit in een aantal speciale toepassingen, zoals het snijden van strekmetaal, iets wat bijna onmogelijk is met zuurstof. In vergelijking met mechanische snijtechnieken is plasmasnijden over het algemeen veel sneller en kan het gemakkelijk niet-lineaire sneden maken.

Wat zijn de beperkingen van plasma snijden?
Plasma snijmachines zijn over het algemeen duurder dan zuurstof snijmachines, en bovendien hebben zuurstof snijmachines geen elektrische stroom of perslucht nodig, wat voor sommige gebruikers een handige methode kan zijn.

De machine kan een alternatief bieden voor hoogfrequent starten
De meeste plasma-apparatuur heeft een vlamboog die met hoge frequentie elektriciteit door de lucht geleidt. Hoge frequenties kunnen echter interfereren met computers of apparatuur die in het veld wordt gebruikt. Methoden die de potentiële problemen in verband met hoge frequenties elimineren, kunnen dus voordelig zijn.

Veiligheidsuitrusting
De elementaire veiligheidspraktijken moeten in acht worden genomen. je moet de gebruiksaanwijzing lezen om de machine te begrijpen. Draag bij het snijden overhemden met lange mouwen en handschoenen, aangezien bij het snijden gesmolten metaal ontstaat.

Oogbescherming, zoals een zonnebril of een laskap, is vereist om jouw ogen te beschermen tegen de vlamboog tijdens het snijden. Volg ten slotte alle in de gebruiksaanwijzing vermelde veiligheidstips op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.