Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegen zijn waarschijnlijk een van de wijdst verspreide insecten op aarde. Bijna overal ter wereld kun je deze insecten aantreffen, die zich onderscheiden door hun buitensporige irritatie, maar ook als dragers van micro-organismen en ziekteverwekkers die de gezondheid van de mens en het welzijn van voedsel kunnen aantasten.

Met de komst van de hitte en de zomer, wordt de aanwezigheid van fruitvliegjes zeer merkbaar. De ideale habitat voor huisvliegen zijn plaatsen met een gematigde temperatuur en vochtigheid, en daarom worden ze in de winter nauwelijks gezien. Tijdens koude periodes zoeken ze een schuilplaats, en met de komst van hogere temperaturen woekeren ze voort.

Om een einde te maken aan de aanwezigheid van fruitvliegjes thuis, op terrassen of balkons buiten, bestaan er chemische producten die hiertoe bijdragen, maar er zijn veiliger, doeltreffender en natuurlijke zelfgemaakte oplossingen. Bekijk ze!

1. Citroen met kruidnagel
Dit is een van de eenvoudigste doeltreffende oplossingen. Om het te bereiden, snijdt je gewoon een citroen doormidden en bevestigt je enkele kruidnagels aan de vrucht. Zodra dit is gebeurd, hoeft je ze alleen maar op de tuintafel te laten liggen of waar je ook fruitvliegjes wilt uitroeien. Het ideaal, om meer effect te hebben, is om de vrucht elke dag te vervangen, want als de citroen droogt, verspreidt hij minder geur.

2. Essences en aromatische planten, zoals lavendel, citronella of eucalyptus
Planten zoals lavendel, munt, citronella, basilicum, rozemarijn, citroenmelisse of eucalyptus, evenals aromatische oliën, zijn nuttig om fruitvliegen af te weren. Door enkele van deze planten in de buurt van het huis te laten groeien, in potten aan de zijkanten van ramen of door natuurlijke luchtzuiveraars rond de kamer te plaatsen, kan de aanwezigheid van vliegen worden verminderd.

3. Grondige reiniging
Dit lijkt misschien erg voor de hand liggend, maar het is de moeite waard om te onthouden. De fruitvlieg heeft zich aangepast aan het leven tussen mensen, en voedt zich met allerlei afval en restjes die wij dagelijks produceren. Volg deze schoonmaaktips om vliegen in jouw huis te voorkomen:

– Om te voorkomen dat vliegen jouw huis bereiken en zich voortplanten, is het van essentieel belang alle oppervlakken schoon te houden, vooral die waar je voedsel bereidt en bewaart, en deze vrij te houden van afval.

– Het is ook belangrijk het vuilnis zo vaak mogelijk buiten te zetten en de zakken goed te sluiten, en de vuilnisbak altijd gesloten en zo schoon mogelijk te houden.

– Vermijd plaatsen met stilstaand water door water af te voeren of te drogen en eventuele lekken in jouw kranen of leidingen te repareren, want deze plaatsen zijn ideaal voor de verspreiding van vliegen.

– Hygiënische maatregelen zijn dubbel noodzakelijk wanneer er vliegen in de buurt zijn, want als zij op jouw voedsel of oppervlakken landen, kunnen zij deze besmetten en allerlei ziekten overbrengen, waarvan sommige zeer gevaarlijk zijn voor mensen en huisdieren.

4. Etherische oliën
Net zoals aromatische planten op ramen en balkons kunnen worden gekweekt, werken hun etherische oliën ook perfect om vliegen en insecten te weren, en zijn ze zelfs nog krachtiger omdat ze geconcentreerd zijn. Je kunt een natuurlijke luchtverfrisser maken door deze essentiële oliën op branders te doen, of repen stof doordrenken en ze ophangen in de ruimten die je vrij van insecten wilt houden.

5. Azijn
Een andere mogelijkheid om fruitvliegjes te bestrijden met zelfgemaakte oplossingen is het gebruik van witte azijn. Witte azijn bevat azijnzuur, dat de bewegingen van insecten lethargischer maakt, waardoor ze gemakkelijker gevangen kunnen worden. Bovendien is het karakteristieke aroma in staat om verschillende soorten insecten af te weren.

Om de oplossing te bereiden, mengt je gewoon water en azijn in een spuitfles. Schud het mengsel goed en spuit het op de plaatsen waar de meeste insecten kunnen worden aangetrokken. Nadat de oplossing is opgedroogd, wordt het aroma niet meer waargenomen door de mens, maar het blijft wel waarneembaar voor insecten die zich gestoord voelen en de neiging hebben weg te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.